# הגבלה בפתיחת הפה

הגבלה בפתיחת הפה יכולה להיות תוצאה של בעיה במפרקי הלסת, בשרירי הלעיסה, או במבנים הסמוכים. פתיחת פה מוגבלת גורמת להפרעה משמעותית בתפקוד היומיומי ובביצוע תנועות טריוויאליות כמו לדבר, ללעוס, לפהק, ולהתנשק. ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לצמצום טווח פתיחת הפה, העיקריות שביניהן:

הבירור של טווח פתיחה מוגבל מתחיל בשיחה מקיפה עם המטופל בה מברר הרופא פרטים חשובים לגבי משך הנעילה, אירועים שקדמו להופעת הנעילה, טיפולים קודמים והתגובה להם, רקע רפואי רלבנטי של המטופל, ועוד. לאחר מכן עורכים בדיקה קלינית שבמהלכה עובר הרופא על כל המבנים האנטומיים שיכולים לגרום להפרעה ובודק אותם. השלב האחרון של הבירור הוא ההדמיה. הרופא ימליץ על סוג ההדמיה בהתאם לממצאי הבדיקה הקלינית. מבין ההדמיות שמשתמשים בהם לבירור הגבלה בפתיחת הפה אפשר למנות צילום פנורמי, CT, MRI, מיפוי עצמות, PETCT, US, ו-EMG.

לפני: תמונה המציגה הגבלה בפתיחת הפה 29 מ"מ
לפני
אחרי ארתרוסקופיה התקבל שיפור משמעותי בפתיחת הפה (42 מ"מ)
אחרי
מטופלת בת 21 שסבלה מהגבלה בפתיחת הפה על רקע נעילה אקוטית של מפרק הלסת. מיד לאחר ארתרוסקופיה של מפרק הלסת פתיחת הפה השתפרה מ-29 מ"מ ל-42 מ"מ.

הסיבה העיקרית להגבלה בפתיחת הפה היא שיבוש פנימי במפרק הלסת הנקרא נעילת לסת. במצב הזה יש תזוזה של הדיסק הסחוסי התוך מפרקי למנח שמפריע לפתיחת הפה. ההפרעה יכולה להופיע באופן אקוטי או יכולה להחמיר ממצב של נעילות זמניות שמשתחררות לאחר מס' שניות או דקות לנעילה קבועה שלא משתחררת. הטיפול המקובל במצב הזה הוא ארתרוסקופי (זעיר פולשני) שבמהלכו מזיזים את הדיסק הסחוסי למנח שלא מפריע לפתיחת הפה המלאה. התוצאה מתקבלת מיד בניתוח והמטופל משמר את טווח הפתיחה שהושג ע"י ביצוע תרגילי פיזיותרפיה עצמית למס' שבועות לאחר הארתרוסקופיה.

אינפומד - אתר הרפואה המקיף בישראל. ד"ר וסים עבוד מסביר אודות נעילת מפרק הלסת והגבלה בפתיחת הפה
תנועה תקינה של מפרקי הלסת מאפשרת פתיחה וסגירה של הפה וביצוע כל התנועות היומיומיות שהאדם עושה, כמו לאכול, לדבר, להתנשק, ולפהק. נעילת מפרק הלסת היא מצב בו קיים שיבוש פנימי בעמדת/במנח רכיב תוך מפרקי אשר גורמת להגבלה מכנית בפתיחת הפה. כחצי מהמטופלים הסובלים מההפרעה מדווחים על הגבלה פתאומית בפתיחת הפה ללא כל תלונה מקדימה. החצי השני ידווחו שסבלו מקליקים במפרקי הלסת ואולי גם אירועי נעילות זמניות שניות-דקות, שקדמו להופעת הנעילה הקבועה. אני מאבחן את הבעיה אחרי בדיקת המטופל ועיון בהדמיות כמו CT או MRI . מתחילים בטיפול שמרני שכולל בין השאר שימוש בסד סיגרי (סד לילה), טיפול תרופתי, והקפדה על צריכה של מזון רך. הטיפול השמרני עשוי להועיל לכשליש מהמטופלים. שני השליש הנותרים יזדקקו לארתרוסקופיה של מפרק הלסת כדי להתגבר על הנעילה. ארתרוסקופיה היא פעולה כירורגית זעיר פולשנית שבמהלכה מחדירים למפרק הלסת 2 מחטים: הארתרוסקופ שמצלם את פנים המפרק ומאפשר לי לראות את המפרק מבעד למסך, וקנולת העבודה שדרכה אני מחדיר את כלי העבודה הכירורגיים. מדובר בהליך קצר יחסית שאורך כחצי שעה, המטופל יוצא מהניתוח עם פתיחת פה מלאה. בשבועות שלאחר הניתוח המטופל משמר את הטווח שהושג באמצעות ארתרוסקופיה ע"י ביצוע תרגילים באופן עצמאי. סיכויי ההצלחה של ארתרוסקופיה הם גבוהים מאוד כשהיא נעשית בחודשים הראשונים אחרי הופעת הנעילה וברוב המקרים ההליך מוביל לפתיחת פה מלאה.

# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא הגבלה בפתיחת הפה:

Last Updated: 7/21/2024, 9:19:01 AM
להתייעצות עם ד"ר וסים עבוד השאירו פרטים