# ניתוח אורתוגנטי

ניתוח אורתוגנטי מבוצע לצורך תיקון מנח לא תקין של הלסתות. במהלך הניתוח משנים את עמדת הלסתות ומקבעים אותן במנח חדש אשר יוצר יחסים סקלטליים תקינים. הניתוח יכול לערב את הלסת העליונה, הלסת התחתונה, או שתי הלסתות יחד. מבין העיוותים השכיחים בלסתות אפשר למנות:

  • עמדה קדמית מדי של הלסת התחתונה: הפרעה שנותנת לאדם מראה של לסת תחתונה בולטת מדי, ותודגש בעיקר בהסתכלות ממבט צידי (פרופיל). מידה מסויימת של מנח קדמי בגברים יכולה להיות מקובלת, ואילו בנשים, עמדה קדמית של הלסת התחתונה נותנת מראה "גברי" ולא מקובל אסתטית.
  • עמדה אחורית מדי של הלסת התחתונה: הפרעה זו נותנת תחושה של לסת תחתונה קטנה, ומקנה מראה תינוקי ו"חסר נוכחות".
  • גובה מוגבר של הלסת העליונה או עמדה קדמית מדי של הלסת העליונה: אנשים שסובלים מהפרעות אלה יסבלו מגאמי סמייל, משמע חשיפת חניכיים ביתר בעת חיוך. במקרים קשים אף תהיה חשיפת יתר של השיניים ללא חיוך.
  • גובה מוקטן של הלסת העליונה או עמדה אחורית מדי של הלסת העליונה: ליקויים אלה יתנו מראה "מבוגר" וחיוך ללא שיניים, אשר מוסיף למראה "הזקן" של הפנים.
  • סטייה בלסתות ואסימטריה בפנים: יש הרבה תבניות של אסימטריה בפנים, וכולן מקושרות באופן אוטומטי למראה לא אסתטי, שנתפס גם כלא בריא.
לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר) מטופלת בת 19 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1 ס"מ של הסנטר.
לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר) מטופלת בת 21 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1.4 ס"מ של הסנטר.
לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח משולב מנדיבולרי סגיטלי (קידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר) מטופלת בת 20 שהתלוננה על סנטר אחורי מדי, עברה ניתוח משולב מנדיבולרי סגיטלי (קידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר). קידום כולל 1.3 ס"מ.
לפני: תמונת פנים המציגה סטיה משמעותית של הלסת לצד שמאל ואסימטריה בשפתיים
לפני
אחרי ניתוח: התקבלה עמדה תקינה של הסנטר, סימטריה של השפתיים, ומראה פנים הרמוני
אחרי
לפני: תמונת פנים המציגה סטיה משמעותית של הלסת לצד שמאל ואסימטריה בשפתיים
לפני
אחרי ניתוח: התקבלה עמדה תקינה של הסנטר, סימטריה של השפתיים, ומראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח משולב קונדילקטומי (מפרק הלסת) ומנדיבולרי סגיטלי (סיבוב הלסת התחתונה) מטופלת בת 50 שסבלה מסטיה של הלסת התחתונה ואסימטריה בפנים על רקע היפרפלזיה קונדילרית במפרק הלסת. לאחר ניתוח קונדילקטומי לטיפול בהפרעה הושג שיפור משמעותי בסימטריית מבנה הפנים.

לרוב יש צורך בטיפול שיניים אורתודנטי סביב הניתוח האורתוגנטי בכדי להשיג תוצאות אופטימליות. לפני הניתוח עושים אנליזה של מנח הלסתות, תכנון של התנועות הניתוחיות הרצויות, ותחזית של התוצאה הצפויה. הניתוח האורתוגנטי נעשה לרוב בגישה ניתוחית מתוך ריריות חלל הפה כדי להימנע מצלקות חיצוניות בעור הפנים.

רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מסביר מהי אסימטריה בפנים ומי סובל ממנה
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מהיפרפלזיה קונדילרית שהתבטאה בסטיה הולכת ומחמירה של הלסת לצד. הטיפול כלל בשלב ראשון ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה ההיפרפלסטית. ניתוח זה גם תיקן במידה מסויימת את האסימטריה. בשלב שני נעשה ניתוח אורתוגנטי (יישור לסתות) לתיקון מלא של האסימטריה והשגת פנים סימטריות והרמוניות.

Before & After


אינפומד - אתר הרפואה המקיף בישראל. ד"ר וסים עבוד מסביר אודות היפרפלזיה קונדילרית הגורמת לסטייה בלסתות ואסימטריה בפנים
אחת התכונות החשובות של מראה פנים נורמלי, היא סימטריה. סטייה בלסתות, לא רק שנראית כדבר לא יפה, אלא גם נתפסת כדבר לא בריא. אנשים עם אסימטריה בפנים כמעט תמיד יסבלו מפגיעה בדימוי העצמי ומביטחון עצמי נמוך. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות. בתקופת הגדילה, המפרק הימני והשמאלי צריכים לגדול באותו קצב. אם צד אחד גדל בקצב מואץ, מתפתחת סטייה של הלסתות. התופעה נקראת היפרפרלזיה קונדילרית. רוב המטופלים מגיעים עם תלונה על סטייה של הלסת התחתונה שהחלו להבחין בה לפני מספר שנים. אם זה מתחיל בילדות, אז בד"כ ההורים הם אלה שמבחינים בשינוי. היפרפלזיה קונדילרית הוא תהליך איטי שמתפתח על פני מספר שנים ולכן הרבה פעמים תופסים את העניין באיחור. אחרי בדיקה קלינית אני מבקש לעיין בתמונות פוטוגרפיות ישנות ומשווה אותן למצב הקיים. בנוסף, מבצעים גם צילומי רנטגן ובדיקת מיפוי עצמות בשביל להעריך את קצב הגדילה של המפרק המעורב. הטיפול היחיד שיכול לעצור את הגדילה של המפרק הפגוע הוא ניתוח שנקרא קונדילקטומי. בניתוח הזה אנחנו מורידים מס' מילימטרים מראש המפרק הפגוע ובכך גורמים לעצירת הגדילה שלו. בנוסף, הניתוח גם משיג תיקון מסויים של האסימטריה. החתך הניתוחי מוסתר בתוך הקפל האנטומי של האוזן ולכן הצלקת הניתוחית לא נראית כל כך. לניתוח הקונדילקטומי יש ותק מכובד ברפואה. בידיים המיומנות הוא ניתוח פשוט, ואם הוא נעשה בזמן, הוא יכול להשיג 2 מטרות: עצירת הגדילה ההיפרפלסטית ותיקון הסטייה בלסתות.

# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא ניתוח אורתוגנטי:

Last Updated: 7/21/2024, 9:19:01 AM
להתייעצות עם ד"ר וסים עבוד השאירו פרטים