
# ניתוח אורתוגנטי
ניתוח אורתוגנטי מבוצע לצורך תיקון מנח לא תקין של הלסתות. במהלך הניתוח משנים את עמדת הלסתות ומקבעים אותן במנח חדש אשר יוצר יחסים סקלטליים תקינים. הניתוח יכול לערב את הלסת העליונה, הלסת התחתונה, או שתי הלסתות יחד. מבין העיוותים השכיחים בלסתות אפשר למנות:
- עמדה קדמית מדי של הלסת התחתונה: הפרעה שנותנת לאדם מראה של לסת תחתונה בולטת מדי, ותודגש בעיקר בהסתכלות ממבט צידי (פרופיל). מידה מסויימת של מנח קדמי בגברים יכולה להיות מקובלת, ואילו בנשים, עמדה קדמית של הלסת התחתונה נותנת מראה "גברי" ולא מקובל אסתטית.
- עמדה אחורית מדי של הלסת התחתונה: הפרעה זו נותנת תחושה של לסת תחתונה קטנה, ומקנה מראה תינוקי ו"חסר נוכחות".
- גובה מוגבר של הלסת העליונה או עמדה קדמית מדי של הלסת העליונה: אנשים שסובלים מהפרעות אלה יסבלו מגאמי סמייל, משמע חשיפת חניכיים ביתר בעת חיוך. במקרים קשים אף תהיה חשיפת יתר של השיניים ללא חיוך.
- גובה מוקטן של הלסת העליונה או עמדה אחורית מדי של הלסת העליונה: ליקויים אלה יתנו מראה "מבוגר" וחיוך ללא שיניים, אשר מוסיף למראה "הזקן" של הפנים.
- סטייה בלסתות ואסימטריה בפנים: יש הרבה תבניות של אסימטריה בפנים, וכולן מקושרות באופן אוטומטי למראה לא אסתטי, שנתפס גם כלא בריא.


בחורה בת 19 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1 ס"מ של הסנטר.


בחורה בת 21 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1.4 ס"מ של הסנטר.




אישה בת 50 שסבלה מסטיה של הלסת התחתונה ואסימטריה בפנים על רקע היפרפלזיה קונדילרית במפרק הלסת. לאחר ניתוח קונדילקטומי לטיפול בהפרעה הושג שיפור משמעותי בסימטריית מבנה הפנים.
לרוב יש צורך בטיפול שיניים אורתודנטי סביב הניתוח האורתוגנטי בכדי להשיג תוצאות אופטימליות. לפני הניתוח עושים אנליזה של מנח הלסתות, תכנון של התנועות הניתוחיות הרצויות, ותחזית של התוצאה הצפויה. הניתוח האורתוגנטי נעשה לרוב בגישה ניתוחית מתוך ריריות חלל הפה כדי להימנע מצלקות חיצוניות בעור הפנים.