# ניתוח גניופלסטי: עיצוב מחדש של הסנטר

גניופלסטי הוא ניתוח שמטרתו לשנות את מראה הסנטר על ידי עיצובו מחדש. הניתוח מבוצע משיקולים אסתטיים לשיפור המראה והפרופיל של הפנים, או מסיבות רפואיות כמו תיקון א-סימטריה וסטיה במנח הלסת או ליקויים במבנה הלסת.

ההיסטוריה של ניתוח זה מתחילה בשנת 1849, כאשר רופא מנתח אמריקאי בשם סיימון פ. הוליהן ביצע לראשונה ניתוח גניופלסטי גרמי. הוא פיתח את השיטה שבמסגרתה מבוצע חיתוך בעצם הסנטר והזזתו קדימה או אחורה, טכניקה שנמצאת בשימוש גם כיום.

האינדיקציות לניתוח גניופלסטי כוללות סנטר נסוג/אחורי (רטורגנטי), סנטר בולט מדי (פרוגנטי), א-סימטריה/סטיה או צניחה של קו הלסת בעקבות תאונות, ומחלות או בעיות מולדות. בנוסף, ישנם מטופלים שבוחרים לעבור את הניתוח כהליך משלים לניתוחי לסת אחרים או לשיפור מראה הפנים הכללי.

# סוגי גניופלסטי

  1. גניופלסטי גרמי: זהו סוג הניתוח הקלאסי שפותח על ידי ד"ר הוליהן לפני יותר מ-150 שנה. בניתוח זה מבצעים חיתוך בעצם הסנטר ומזיזים אותה קדימה או אחורה, בהתאם לצורך, ומקבעים אותה עם ברגים עדינים ו/או פלטות דקות. פעולה זו מאפשרת שינוי קבוע במבנה הסנטר. יתרונות הגניופלסטי הגרמי כוללים היסטוריה רפואית ארוכה ומוכחת, התאמה ביולוגית מלאה, ושינוי יציב לאורך זמן.
  2. גניופלסטי אלופלסטי (גניופלסטי עם שתל): ניתוח זה מתבסס על החדרת שתל סינתטי שלרוב עשוי מחומר פולימרי לצורך שיפור צורת הסנטר. היתרון המרכזי הוא פשטות ההליך הניתוחי (ביחס לגניופלסטי הגרמי). יתרון נוסף הוא היכולת לשלוט במידות השתל.

שני סוגי הניתוח מבוצעים לרוב ע"י חתך ברירית הפה הפנימית לשפה התחתונה, ואינם דורשים חתכים חיצוניים בעור הפנים. הסיכונים הניתוחיים העיקריים כוללים דימום, זיהום, שינוי בתחושה באזור השפה התחתונה והסנטר, ולעיתים נדירות סיבוכים שדורשים התערבות כירורגית נוספת והוצאת ברגי הקיבוע ו/או השתל.

לאחר הניתוח, רוב המטופלים חווים נפיחות וכאבים בשבוע הראשון. חזרה לשגרה רגילה אפשרית לרוב תוך ארבעה שבועות, כאשר התוצאות הסופיות נראות לאחר כחודשיים-שלושה, תלוי בסוג הניתוח ומצבו הרפואי של המטופל.

לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 19 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1 ס"מ של הסנטר.
לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 21 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1.4 ס"מ של הסנטר.
לפני
לפני
אחרי
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 45 שהתלוננה על מראה לא אסתטי של הסנטר בגלל סטיה שלו לצד שמאל והמראה הכללי שלו. עברה ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר) לצורך מירכוז הסנטר לקו האמצע ושינוי צורתו הכללית.
לפני: תמונת פרופיל המציגה עמדה אחורית של הסנטר
לפני
אחרי ניתוח: עמדה תקינה של הסנטר, התקבל מראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח משולב אורתוגנטי (לקידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (לעיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 20 שהתלוננה על סנטר אחורי מדי, עברה ניתוח משולב מנדיבולרי סגיטלי (קידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר). קידום כולל 1.3 ס"מ.
לפני
לפני
אחרי
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 29 שהתלוננה על עמדה אחורית של הסנטר עברה ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 9 מ״מ של הסנטר.
לפני: תמונת פנים המציגה סטיה משמעותית של הלסת לצד שמאל ואסימטריה בשפתיים
לפני
אחרי ניתוח: התקבלה עמדה תקינה של הסנטר, סימטריה של השפתיים, ומראה פנים הרמוני
אחרי
לפני: תמונת פנים המציגה סטיה משמעותית של הלסת לצד שמאל ואסימטריה בשפתיים
לפני
אחרי ניתוח: התקבלה עמדה תקינה של הסנטר, סימטריה של השפתיים, ומראה פנים הרמוני
אחרי
ניתוח קונדילקטומי (מפרק הלסת): מטופלת בת 50 שסבלה מגדילת יתר של מפרק הלסת הימני (היפרפלזיה קונדילרית מימין) אשר גרמה לסטיית הלסת התחתונה לצד שמאל. עברה ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה במפרק הלסת ואחרי זה איזון סגרי לשיפור סימטריית הלסתות.
לפני
לפני
אחרי
אחרי
ניתוח קונדילקטומי וניתוח אורתוגנטי: בת 24 שסבלה מגדילת יתר של מפרק הלסת הימני (היפרפלזיה קונדילרית מימין) אשר גרמה לסטיית הלסת התחתונה לצד שמאל עברה ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה במפרק הלסת ואחרי זה ניתוח אורתוגנטי ליישור סופי של הלסתות.
לפני
לפני
אחרי
אחרי
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר): מטופלת בת 26 שהתלוננה על סטיה של הסנטר לצד ימין, עברה ניתוח גניופלסטי למירכוז ושינוי צורת הסנטר.

# סרטונים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא ניתוח גניופלסטי:

רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מסביר מהי אסימטריה בפנים ומי סובל ממנה
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מהיפרפלזיה קונדילרית שהתבטאה בסטיה הולכת ומחמירה של הלסת לצד. הטיפול כלל בשלב ראשון ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה ההיפרפלסטית. ניתוח זה גם תיקן במידה מסויימת את האסימטריה. בשלב שני נעשה ניתוח אורתוגנטי (יישור לסתות) לתיקון מלא של האסימטריה והשגת פנים סימטריות והרמוניות.
אינפומד - אתר הרפואה המקיף בישראל. ד"ר וסים עבוד מסביר אודות היפרפלזיה קונדילרית הגורמת לסטייה בלסתות ואסימטריה בפנים
אחת התכונות החשובות של מראה פנים נורמלי, היא סימטריה. סטייה בלסתות, לא רק שנראית כדבר לא יפה, אלא גם נתפסת כדבר לא בריא. אנשים עם אסימטריה בפנים כמעט תמיד יסבלו מפגיעה בדימוי העצמי ומביטחון עצמי נמוך. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות. בתקופת הגדילה, המפרק הימני והשמאלי צריכים לגדול באותו קצב. אם צד אחד גדל בקצב מואץ, מתפתחת סטייה של הלסתות. התופעה נקראת היפרפרלזיה קונדילרית. רוב המטופלים מגיעים עם תלונה על סטייה של הלסת התחתונה שהחלו להבחין בה לפני מספר שנים. אם זה מתחיל בילדות, אז בד"כ ההורים הם אלה שמבחינים בשינוי. היפרפלזיה קונדילרית הוא תהליך איטי שמתפתח על פני מספר שנים ולכן הרבה פעמים תופסים את העניין באיחור. אחרי בדיקה קלינית אני מבקש לעיין בתמונות פוטוגרפיות ישנות ומשווה אותן למצב הקיים. בנוסף, מבצעים גם צילומי רנטגן ובדיקת מיפוי עצמות בשביל להעריך את קצב הגדילה של המפרק המעורב. הטיפול היחיד שיכול לעצור את הגדילה של המפרק הפגוע הוא ניתוח שנקרא קונדילקטומי. בניתוח הזה אנחנו מורידים מס' מילימטרים מראש המפרק הפגוע ובכך גורמים לעצירת הגדילה שלו. בנוסף, הניתוח גם משיג תיקון מסויים של האסימטריה. החתך הניתוחי מוסתר בתוך הקפל האנטומי של האוזן ולכן הצלקת הניתוחית לא נראית כל כך. לניתוח הקונדילקטומי יש ותק מכובד ברפואה. בידיים המיומנות הוא ניתוח פשוט, ואם הוא נעשה בזמן, הוא יכול להשיג 2 מטרות: עצירת הגדילה ההיפרפלסטית ותיקון הסטייה בלסתות.
רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מדבר על ניתוח לעיצוב הסנטר בעזרת משתל מותאם אישית
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מעמדה אחורית של הלסת התחתונה על רקע מחלת מפרקים. באופן כללי עמדה אחורית של הלסת התחתונה / הסנטר הינה תלונה נפוצה. אחד הטיפולים המקובלים הינו ניתוח גניופלסטי – עיצוב מחדש של הסנטר. ניתן לעשות ניתוח זה ע"י חיתוך הסנטר ומיקומו מחדש בעמדה יותר קדמית/אסתטית, או לחלופין ע"י התקנת משתל מותאם אישית על עצם הסנטר להשגת הפרופיל הרצוי. את הניתוח עושי מגישה כירורגית מתוך חלל הפה (חתך ברירית הפה) בכדי שלא תהיה צלקת חיצונית.

# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא ניתוח גניופלסטי:

Last Updated: 4/6/2025, 7:13:09 PM
להתייעצות עם ד"ר וסים עבוד השאירו פרטים
X
מאות חטופים על ידי החמאס
569
ימים
:
13
שעות
:
00
דקות
:
01
שניות